logo-ssv
05

Schietsport Informatie


Sportschieten is een sport die geschikt is voor iedereen en voor iedere leeftijd. Ook wordt het beoefend door mindervaliden. Het is een sport voor perfectionisten die niets willen missen. Een (Olympische) sport waar alles in zit en die kan worden beoefend van recreatief tot aan topsportniveau. Een sport die in Nederland momenteel door circa 40.000 schutters wordt beoefend in de leeftijdscategorie van circa 9 tot 90 jaar.

Schietsport is, misschien in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, een sport van rust en concentratievermogen. Immers, je probeert een zo goed mogelijk resultaat te halen. Dat lukt alleen met een goede conditie en een zorgeloos hoofd. Daarom is het heerlijk ontspannen op de baan: alle zorgen moeten plaats maken.

Op de schietbanen gelden strenge veiligheidseisen. Een vuurwapen alléén is niet gevaarlijk. Echter, vuurwapens in onbekwame handen wel! Daarom hebben we door de KNSA-gecertificeerde trainers die je een-op-een begeleiden tijdens je opleiding. Voor het uitoefenen van de schietsport moet je lid zijn van een schietsportvereniging. Zie ook onze pagina over Lid worden – Procedure.

Luchtdruk-en vuurwapens

Wij gebruiken op onze vereniging met luchtdrukwapens en vuurwapens. Er wordt geschoten in ons eigen verenigingsgebouw, waarin we verschillende schietbanen hebben. Wij hebben voor iedere discipline een aantal van deze wapens die vrij gebruikt kunnen worden door onze leden. Voor vuurwapens geldt echter een minimum leeftijd van 16 jaar. De schietsport is een levendige sport met veel mogelijkheden en zeker de moeite waard een keer te proberen. Kijk onder disciplines wat de mogelijkheden zijn of kom eens een keer langs om je verder te laten voorlichten.

mcv-0738-300x199

Wedstrijden

Zowel voor de recreatieve als voor de wedstrijdschutter worden ieder jaar veel wedstrijden georganiseerd. Junioren komen daarbij zelfs specifiek aan bod met de speciaal voor hen ingestelde jaarlijkse KNSA Juniorencompetitie. Junioren kunnen uiteraard ook aan andere wedstrijden deelnemen, net zoals senioren en veteranen, zowel dames als heren. De KNSA organiseert wedstrijden voor elke categorie en voor elk niveau schutter. De vereniging zelf kent per beoefende discipline een interne competitie. Het merendeel van de sportschutters van onze vereniging beoefent de schietsport op recreatief niveau, en neemt al dan niet deel aan wedstrijden binnen of buiten de eigen vereniging.

Disciplines

De schietsport kent een zeer grote diversiteit aan onderdelen (disciplines). Ze wordt namelijk beoefend met verschillende vuur- en luchtdrukwapens, waarvoor afzonderlijke disciplines zijn ingesteld. De vuurwapens variëren van zeer moderne schietsportwapens tot zeer oude voorladers uit vorige eeuwen. Binnen onze vereniging wordt geschoten met verschillende wapengroepen, zoals luchtpistool, Luchtgeweer, Klein Kaliber Geweer, Klein Kaliber Pistool/revolver en Groot Kaliber Pistool/revolver.

Voor de beoefening van de schietsport is een (sport-)wapen nodig. Een beginnende sportschutter die lid is van onze schietsportvereniging, mag volgens de Nederlandse wetgeving meteen een eigen luchtdrukwapen aanschaffen maar (nog) geen vuurwapen. Mede daarom zijn de luchtdrukdisciplines (luchtgeweer/luchtpistool) bij uitstek geschikt voor personen die net kennismaken c.q. beginnen met de schietsport. Binnen de vereniging zijn binnen alle categorieën wapens beschikbaar die door de leden kosteloos kunnen worden gebruikt.

test-300x199

Verenigingswapens

Gelet op de relatief hoge aanschafkosten van een schietsportwapen maar ook vanwege het feit dat een schutter pas na enige tijd (minimaal één jaar lidmaatschap van een KNSA-erkende schietvereniging) een eigen vuurwapen mag aanschaffen, kan een schutter ook (eerst) gebruik maken van zogenaamde ‘verenigingswapens’. Dit zijn wapens die binnen de vereniging kosteloos beschikbaar zijn. Het is niet noodzakelijk of verplicht om een eigen wapen aan te schaffen; de wapens van de vereniging kunnen daarvoor ook worden gebruikt. Vaak is het natuurlijk wel zo, dat iemand een eigen wapen wil hebben om zo vaak en goed mogelijk mee te kunnen oefenen op de schietbaan, zodat betere resultaten kunnen worden behaald.